Bagt grød med pærer, dadler, pekannødder og muskat

Special occasion breakfast eller luksus brunch? This is it! Bagt grød – “baked porridge” – er både virkelig let OG virkelig lækkert. En ret som giver den der gode følelse af fest, forkælelse og “lidt ekstra”. Denne har en dejlig mild og rund smag fra krydderierne og især muskat, mens den får en herlig sødme fra små skiver af dadler. Nødder giver lidt knas som kontrast til grøden, som desuden får en en dejlig cremethed fra kokosmælken. Grød challenge – level up!

 

Bagt grød, wm

Ingredienser
Til 4-6 personer

150 g grovvalsede havregryn* (evt. glutenfri)
1 tsk. vaniljepulver eller 1 vaniljestang
1 tsk. kanel
0,5 tsk. revet muskat
75 g pekannødder
75 g dadler (tørrede virker bedre end friske)
1 moden pære
4 dl havre- eller rismælk
2 dl kokosmælk (det fede)
Evt. 2 spsk kokossukker (alternativt muscovadosukker eller farin, som også kan give en lidt karamelagtig smag)

Til servering, eventuelt
Ekstra mælk
Soyaflødeskum eller kokosskum
Sirup

*Vær opmærksom på, at nogle typer af gryn er “hårdere” end andre. Eksempelvis er de spelt og rugflager som købes fra Urtekram hårdere end almindelige havregryn, og de har sværere ved at optage mælken under bagningen. På den måde får du ikke en fast og cremet grød, men en “grød” der smuldrer, fordi det meste af væsken fordamper. Bruger du alligevel hårde gryn, kan du med fordel supplere dem med finvalsede, så forholdet herimellem er 1:1.

Fremgangsmåde

Bland havregryn og vaniljepulver i en stor skål. Bruger du en vaniljestang, er det en god idé at gnide vaniljen “ind i” grynene. Bræk pekannødderne i halve eller mindre stykker. Udsten dadlerne og skær dem i skiver. Skær pæren i mundrette tern. Bland nødder, dadler, pære, kanel og muskat med havregrynene i skålen. Rør med rismælk og kokosmælk. Hæld blandingen i et ildfast fad og drys med en smule muskat.

Bag grøden ved 180 grader i 30 minutter. Grøden er færdig når den er fast, grynene bløde og væsken næsten optaget. Den må ikke blive for tør. Når grøden er ved at være der, kan du drysse den med en smule kokossukker og bage den færdigt til sukkeret er smeltet og blevet til en lille skorpe.

Server grøden som den er, eller med enten en smule mælk over, eller hvis det skal være ekstra lækkert, en smule soyaflødeskum, kokosflødeskum eller sirup.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

13 − 13 =